Millainen päävalmentaja olet itsellesi?

Miltä tuntuu, kun alkaakin kuuntelemaan itseään työelämässä ja töissä, unelmoimaan, näkemään omat onnistumiset, käyttämään vahvuuksiaan, pelaamaan itsensä puolella? Kevyemmältä, paljon kevyemmältä, vaikka mielessä onkin työn tavoitteet ja ehkä rima, jonka yli hypätä.

Sain ensimmäisen kerran oikeasti maistiaisen tästä tunteesta vuonna 2020 – kyllä, vasta silloin – kun olin mukana silloisen työnantajani valmentavan johtamisen valmennusohjelmassa ja aloin myös opiskelemaan coachiksi.

Coaching ammentaa oppejaan positiivisesta psykologiasta, ja voi pojat ja tytöt, kylläpä teki hyvää keskittyä positiiviseen. Tuntui esimerkiksi ihmeelliseltä, kun annoin itselleni luvan keskittyä omien vahvuuksieni käyttämiseen ja unohdin niiden hiivatun heikkouksien korjaamisen. Eihän minua kiinnosta keskinkertainen tulos, vaan se paras mahdollinen, johon päästään nimenomaan vahvuuksien avulla.

Samalla ymmärsin, että voin aina valmentaa itseäni, kun kaipaan sparrausta, palloseinää tai olkapäätä. Kuka tahansa voi, sillä päävalmentaja katsoo takaisin peilistä. Coachingin opit ja työkalut ovat sellaisia, joita meistä jokainen voi soveltaa omassa arjessaan. Kun osaa valmentaa itseään, on paremmat eväät myös muiden coachaamiseen.

Kokeile näillä työkaluilla, mitä tapahtuu, kun olet ajattelukumppani itsellesi, unelmoit villisti ja etsit ratkaisuja, käytät vahvuuksiasi ja huomaat onnistumisesi, kannustat eteenpäin.

Kysy itseltäsi kysymyksiä, jotka alkavat m-kirjaimella

Kun aloitat kysymään itseltäsi kysymyksiä, pysähdyt samalla kuuntelemaan itseäsi. Jo tällä pysähtymisellä ja kuuntelemisella on äärimmäisen suuri arvo arjessa, joka on täynnä hälinää. Avointen kysymysten avulla voit kirkastaa tavoitettasi, pöyhiä ajatteluasi ja suunnitella toimintaa.

Aloita näillä kysymyksillä:

 • Mitä haluan saavuttaa?
 • Mikä on tavoitteeni tässä asiassa?

Jatka sitten pohdintaa näin:

 • Mitä kaikkea tähän tavoitteeseen liittyy?
 • Millaisia tunteita tavoitteeseen liittyy?
 • Mitä olen jo tehnyt tavoitteen eteen?
 • Mikä voisi olla mahdollista?
 • Mikä minua estää?

Kysy lopuksi nämä kysymykset:

 • Missä olen jo onnistunut?
 • Mitä voisin vielä kokeilla?
 • Mikä auttaisi minua pääsemään eteenpäin?
 • Mihin minun kannattaa nyt keskittyä?
 • Mitä aion tehdä seuraavaksi?

Unelmointi on sallittua – jopa ratkaisukeskeistä

Olen monta kertaa nähnyt, mikä voima on kysymyksellä ”Mikä on parasta, mitä tässä asiassa voisi tapahtua?”. Usein kysymyksen vastanottaja pysähtyy, katse harhailee katonrajassa kuin etsien uusia mahdollisuuksia, ja lopulta tulee hymy – ja se vastaus.

Kysymyksen voima on siinä, että se on täynnä toivoa ja ratkaisukeskeisyyttä: se antaa tilaa unelmoinnille, tavoitteen määrittelylle, tulevaisuuden onnistumisten visioinnille. Huippu-urheilijakin visioi onnistumisen mielessään ennen kuin keihäs lentää.

Lisää siis m-kysymysten joukkoon unelmointia: Mikä on parasta, mitä tässä asiassa voisi tapahtua? Mikä on villein unelmani tähän liittyen? Miltä tilanne näyttää, kun olen onnistunut tavoitteessani?

Hyviä asioita tapahtuu, kun pelaat vahvuuksilla

Yalen yliopiston The Science of Well-Being -verkkokurssin anti paljastaa, että omien erityisvahvuuksien (signature strengths) käyttäminen tekee onnellisemmaksi.

Tutkimukset kertovat, että kun käytät näitä vahvuuksiasi töissä, olet tuottavampi ja tyytyväisempi työhösi. Mitä useampaa vahvuuttasi pääset käyttämään, sitä suuremmalla todennäköisyydellä kutsut työtäsi kutsumukseksi. Ota siis hetki ja koko elämäkin aikaa siihen, että tunnistat vahvuutesi, etsit mahdollisuuksia käyttää niitä ja anna palaa. Aloita vaikka Vian (Insitute of Character) testistä, joka auttaa vahvuuksiesi tunnistamisessa.

Osallistuin edellisessä työpaikassani esihenkilöiden valmentavan johtamisen valmennukseen, jossa myös valmentaja Ira Lange vinkkasi aivan maagisesta työkalusta omien kykyjen ja potentiaalin tunnistamiseen: laita viesti työkaverillesi, esihenkilöllesi, ystävällesi, äidillesi, kenelle haluat, ja kysy, millainen olet parhaimmillasi. Saa vastauksia, jotka tekevät hunajaa.

Ole oma elämäsi Teemu Selänne ja katso maalisi nauhalta

Kyllähän me sen jo tiedämmekin, että ihmisen aivot tehtailevat kymmeniätuhansia ajatuksia päivittäin ja suurin niistä on negatiivisia.

Siksi on tärkeää etsiä onnistumisia ja edistymisiä kuin salapoliisi, kuten Ilona Rauhala toteaa kirjassan Keskustelun voima (2020). Rauhalan mukaan huomaamme herkästi sen, mikä on huonosti, väärin tai mitä ei vielä olen, joten tälle pitää antaa vastavoimaa. Teemu Selänne katsoi jokaisen maalinsa nauhalta pelin jälkeen.

Kokeile kirjoittaa viikon ajan päivittäin onnistumispäiväkirjaa, johon kirjaat niin pienet kuin isot onnistumisesi. Huomaa, miten monta maalia olet tehnyt päivän aikana.

Hengitä syvään ja keskity asioihin, joihin voit vaikuttaa

Ärsyttävän ihana totuus kuuluu, että lopulta voin vaikuttaa vain omaan ajatteluuni, tunteisiini ja toimintaani. Totuus muuttuu helpottavaksi, kun ajattelee, että voin AINA vaikuttaa omaan ajatteluuni, tunteisiini ja toimintaani. Aloita siitä, että hengität rauhallisesti sisään ja ulos.

On aidosti tärkeää tunnistaa, mihin voin vaikuttaa ja mistä asioista voin päättää – täysin tai osittain. Yhtä tärkeää on tunnistaa, mihin asioihin en pysty vaikuttamaan tai en pysty päättämään. Toimit tavoitteellisemmin ja säästät energiaa, kun keskityt asioihin, jotka ovat vallassasi.  

Liity omaan huutosakkiisi ja kannusta kovaa

Lopuksi: kannusta itseäsi aina eteenpäin! Eteenpäin meneminen ei tarkoita sitä, että sinun täytyy olla tai saavuttaa jotain tiettyä, vaan toimit tavalla, joka vie kohti sinulle tärkeitä asioita.

Jos kiinnostuit, lue täältä lisää coaching-palveluistani.