Miten myydään remonttia kaipaava työpaikka?

Työpaikka on se tuote, jota työnantajabrändin rakentaja myy.

Ja yksi työnantajabrändin rakentajan haastavimmista tehtävistä on kaupata tuotetta, joka ei ole syystä tai toisesta kunnossa. Ehkä työntekijäkokemus on ollut aina prioriteettilistan lopussa, DEI-johtaminen retuperällä, tai sitten muutosneuvottelut ovat jättäneet jäljen ihmisiin ja työpaikkaan.

Erityisen vaikea tilanne on silloin, jos brändinrakentajan työhön kohdistuu epärealistisia odotuksia, tai jos organisaatiossa ei ymmärretä työntekijäkokemuksen merkitystä ja sen suhdetta työnantajakuvaan.

Tilanne ei välttämättä ole vain ammatillisesti haastava, vaan se saattaa ravistella myös brändääjän hyvinvointia, jos hänen täytyy toimia omia arvojaan tai periaatteita vastaan. Tälle ilmiölle on nimikin: eettinen stressi. Esimerkiksi Helsingin Sanomien artikkelissa eettinen stressi määritellään kuormitukseksi joka syntyy silloin, jos työntekijä joutuu tinkimään työnsä laadusta tai toimimaan periaatteitansa vastaan.

Aina on kuitenkin mahdollista tehdä jotain. Ainoa ehto tälle lauseelle on se, että organisaatiolla pitää olla halua olla parempi työpaikka. Tämän motivaation pitää asua erityisesti firman johdossa.

Myös vaikeista asioista voi puhua

Kun työnantajabrändin rakentaja aloittaa remontin, niin ensin pitää hengittää syvään ja asettaa realistiset odotukset omalle työlle ja sen jälkeen tarttua niihin mahdollisuuksiin, jotka ovat yleensä aina olemassa:

  1. Ensimmäiseksi on tärkeää tiedostaa, ettei ole olemassa täydellistä työpaikkaa. Jokaisen työpaikan ja organisaation elämänkaareen mahtuu erilaisia vaiheita, hyviä ja huonoja. Ehkä tämä ajatus jo auttaa.
  2. Varmista, että työpaikan, työntekijäkokemuksen ja työnantajabrändin kehittäminen on päättäjien agendalla. Tästä olen kirjoittanut bloginkin, josta voit saada ajatuksia ja työkaluja työhösi.
  3. Tutki työntekijäkokemusta, sillä silloin et lennä sokkona. Se, mitä tutkitaan ja milloin tutkitaan sekä miten tulokset käsitellään vaikuttavat myös työntekijäkokemukseen.
  4. Jokaisessa työpaikassa on jotain hyvää, joitakin vahvuuksia. Kaiva nämä vahvuudet esiin ja puhu ääneen niistä, jotka ovat merkityksellisiä ihmisille ja joista rekrytointikilpailijanne eivät puhu. Jos tällainen pohdinta käynnistää työn strategisen työnantajalupauksen eteen, niin aina parempi, sillä työnantajalupauksen muotoilu on aina keskustelunavaus myös työntekijäkokemuksen nyky- ja tavoitetilaan.
  5. Kerro työstä ja työpaikan arjesta mahdollisimman läpinäkyvästi ja konkreettisesti. Jos lupaat näköalapaikkaa, niin kerro, että toimistonne sijaitsee Keilaniemessä 15. kerroksessa, ja ikkunoista voi ihastella Espoota, Helsinkiä ja merta. Muita näköalapaikkoja on esimerkiksi lentokoneen ohjaamossa ja nostokurjessa.
  6. Uskalla puhua myös haastavista ja keskeneräisistä asioista. Vaikka se saattaa tuntua vaikealta, niin rehellinen ja reflektoiva puhe herättää luottamusta. Yhtä tärkeää on tuoda esiin, miten vastaatte haasteeseen ja kehitytte työpaikkana. Jos töissä on ”just nyt tosi kiire”, niin kerro, mistä se johtuu ja mitä sille tehdään.

❗️Jos kaipaat ajattelukumppania siihen, miten työnantajabrändiä voi rakentaa juuri sinun työpaikassasi, niin varaa kalenteristani maksuton työnantajabrändin sparraus. Autan, koska olen ollut itsekin työnantajabrändin ammattilaisena sellaisissa tilanteissa, joissa olisin kaivannut kipeästi ajattelukumppania. ❤️