Onko työnantajabrändin rakentaja myyjä, tuotekehittäjä vai molempia?

Jos työpaikka on se tuote, jota työnantajabrändin rakentaja myy, niin mikä on brändääjän rooli tuotteen kehittämisessä. Onko hän passiivinen myyjä vai aktiivinen tuotekehittäjä?

Eihän automyyjä soita hihnalle ja sano, että “tämä V8-mörssäri on aikansa elänyt luomus, ja alustakin on aivan liian kova”. Automyyjä myy sen mörssärin, joka on jonkun kynästä syntynyt ja hihnalla koottu.

Mutta työnantajabrändin rakentajan on pakko ottaa omistajuus myös työntekijäkokemuksesta, koska myös hänen teot ja tekemättä jättämiset vaikuttavat työntekijäkokemukseen.

Nosta työntekijäkokemus työpöydälle

Miltä se sitten näyttää, kun työantajabrändin rakentaja kantaa vastuuta työntekijäkokemuksen nykytilasta, tavoitetilasta ja kehittämisestä? Esimerkiksi tältä:

  • Työnantajabrändin rakentaja seuraa tiiviisti sitä, mikä on osaajille tärkeää sekä miten se toteutuu brändissä ja työpaikalla. Tämä on sellaista ymmärrystä, joka kannattaa hyödyntää työntekijäkokemuksen kehittämisessä.
  • Organisaatio kertoo strategiassaan, että sen tekemän työn arvo asiakkaille ja yhteiskunnalle on yhteenkuuluvuuden vahvistaminen. Organisaatio on viime vuosien aikana tehnyt ostoksia ja napsinut pieniä firmoja sisäänsä ja noh, suutarin lapset eivät vielä tunne kuuluvansa yhteen. Nyt vahvin tapa vahvistaa brändiä onkin lujittaa ensin sitä, että eletään kuten opetetaan.
  • Firma päättää, että johdon ja esihenkilöiden 360-arvioinnit laitetaan toistaiseksi jäihin, vaikka laadukkaan johtamisen vaaliminen on työntekijäkokemuksen ja brändin ydintä. Nyt brändääjän pitää avata suu ja kertoa, että tällainen remontti saa kantavan kivijalan lohkeilemaan.
  • Työantajabrändin odotetaan ottavan kantaa DEI-asioihin, mutta sanottavaa on vielä vähän, koska DEI-johtaminen ei ole strategista. Nyt pitää osata myydä DEI-johtamisen merkitys liiketoiminnalle, työntekijäkokemukselle ja brändille.

Toisin sanoen brändääjän pitää olla niin lähellä työntekijäkokemusta kuin se vaan on mahdollista, mutta silti tarkoituksenmukaista. Yksi tärkeä keskustelu onkin se, miten käytetään mahdollisimman viisaasti brändääjän osaamista ja resursseja. Yhtä tärkeää on varmistaa, että hän pääsee mukaan oikeisiin pöytiin, jotta voi ymmärtää työntekijäkokemuksen kehittymistä ja saa mahdollisuuden vaikuttaa ratkaiseviin asioihin.

Oikeastaan tämä kaikki on keskustelua siitä, millaisena työnantajabrändin arvo nähdään liiketoiminnalle. Mitä lähempänä työnantajabrändi on johtoa, strategiaa ja työntekijäkokemusta, sitä suuremmalle vaihteella ajeteaan.

Parhaimmillaan brändääjän vahvuus on se, että hänen visionsa on strateginen, näkökulmansa 360 astetta ja katse tarkka. Lisäksi hän johtaa fokustaan. Näin syntyy tuote, jota ei vaan myydä vaan se halutaan ostaa!

Työpaikka, kaipaatko apua strategisen työnantajabrändin rakentamiseen? Ota yhteyttä! Työnantajabrändin rakentaja, haluatko sparrata brändiasioita toisen ammattilaisen kanssa? Varaa aikaa ilmaiseen sparriin!